Riktigt bra böcker för högstadiet – Topplista med ungdomsböcker

Letar du efter spännande, allmänbildande och riktigt bra böcker för högstadieelever? Här har vi samlat en topplista på tio prisbelönta och älskade böcker som passar perfekt för elever i årskurs 6–9. Böckerna hanterar allt från identitet, vänskap och samhällskritik till sorg och spännande äventyr. Läs vidare för att få tips på böcker som både underhåller och berör – och hur du kan använda dem in i din undervisning.

1. Ett hål om dagen – Louis Sachar

Framsida till boken Ett hål om dagen, där man ser ett mörkt hål i en öken.

Med sin smarta berättarstil och spännande handling är Ett hål om dagen en berättelse som engagerar från början till slut. Louis Sachar väver ihop humor, allvar och äventyr på ett sätt som fångar även läsovana ungdomar. Den skickligt konstruerade berättelsen avslöjar steg för steg sanningen bakom en familjeförbannelse och skildrar vänskapens kraft i svåra tider.

En bok som kan ge:

  • Förståelse för orättvisor och vikten av att aldrig ge upp.
  • Träning i att läsa mellan raderna och knyta samman detaljer i en berättelse.

Bokens korta kapitel och spännande handling gör den perfekt för både läsovana och mer erfarna läsare. För de som behöver stöd kan den kompletteras med högläsning eller ljudbok.

2. I taket lyser stjärnorna – Johanna Thydell

Framsidan till I taket lyser Stjärnorna, med röd text mot en svart bakgrund.Johanna Thydells känslostarka roman om Jenna, som kämpar med sin mammas cancer, är både hjärtskärande och hoppfull. Den är lätt att känna igen sig i och lyfter på ett ärligt sätt svåra ämnen som sorg, ilska och tonårens identitetsskapande.

En bok som kan ge:

  • Stöd att sätta ord på dina egna svåra upplevelser.
  • En känsla av att inte vara ensam med dina problem.

Bokens vardagsnära språk gör den tillgänglig för många. För läsare som behöver stöd kan handlingen diskuteras kapitelvis, medan mer erfarna läsare kan analysera relationer och symbolik.

3. Sandor slash Ida – Sara Kadefors

Framsidan till boken Sandor slash Ida. Den har blå bakgrund, är tecknad och visar en arg tonårstjej som kastar något.Med ett språk som träffar rätt hos ungdomar och en handling som känns realistisk är Sandor slash Ida en bok som speglar både glädjen och svårigheterna i att vara tonåring. Berättelsen om Sandor och Ida, som finner stöd i varandra trots sina olikheter, visar att vi alla bär på hemligheter och längtar efter gemenskap.

En bok som kan ge:

  • Reflektion över vikten av vänskap och att våga vara sig själv.
  • Insikt i, och goda förutsättningar för samtal om, hur status och förväntningar påverkar våra relationer.

För läsvana elever kan teman som klasskillnader och identitet diskuteras, medan läsovana kan följa dialogerna genom gemensam läsning.

4. Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian – Sherman Alexie

Framsidan till Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian, där man ser en stereotyp indian, en penna och en basketkorg.Sherman Alexies gripande och humoristiska berättelse om Junior, en pojke som växer upp i en indianreservat, belyser viktiga frågor om identitet, rasism och klasskillnader. Boken är lättläst, men samtidigt djup och full av värdefulla insikter.

En bok som kan ge:

  • Perspektiv på utanförskap och fördomar.
  • Förståelse för hur humor kan användas för att balansera allvarliga och tunga ämnen.
  • Goda förutsättningar för samtal om samhällets orättvisor.

Bokens illustrationer och korta kapitel gör den extra tillgänglig. För mer avancerade läsare kan frågeställningar kring identitet och samhällsstruktur fördjupas.

5. Hungerspelen – Suzanne Collins

Framsidan till boken Hungerspelen med en gyllene fågel och en pil mot svart bakgrund.Hungerspelen är en av de mest ikoniska ungdomsserierna i modern tid och bjuder på en kombination av action, spänning och samhällskritik. Suzanne Collins berättar om en dystopisk värld som känns både främmande och skrämmande aktuell, och huvudpersonen Katniss inspirerar med sin styrka och lojalitet.

En bok som kan ge:

  • Reflektion kring makt, övervakning och medias påverkan på samhället.
  • God grund för funderingar om moraliska frågor.

Bokens spänning lockar många läsare. För de som har svårt att följa längre texter kan filmen användas som stöd. Avancerade elever kan arbeta med samhällskritiska analyser.

6. En sekund i taget – Sofia Nordin

Framsidan till boken en sekund i taget. En skugga syns på en vägg samtidigt som man skymtar en bilolycka.Sofia Nordins berättelse om Hedvig, som ensam överlever en katastrof, är spännande och fylld av starka känslor. Den tvingar läsaren att fundera över ensamhet, överlevnad och vad som verkligen betyder något i livet. Språket är enkelt men kraftfullt, vilket gör boken tillgänglig och engagerande.

En bok som kan ge:

  • Reflektion över ensamhet och vad som är viktigt i livet.
  • En inblick i hur stark du kan vara när det verkligen gäller.

Bokens enkla språk och korta handling gör den idealisk för läsovana. Fördjupa gärna diskussioner om huvudpersonens psykologiska utveckling för de som kommit längre i sin läsning.

7. Vem bryr sig? – Camilla Gunnarsson

Framsidan till Vem bryr sig. Vi ser ryggen på en tjej med grå lyvtröja, men uppdragen luva. På ryggen står det "Vem bryr sig".Camilla Gunnarsson skildrar på ett trovärdigt sätt hur det är att vara tonåring och känna sig utanför. Boken handlar om att våga stå upp för sig själv och andra, även när det är svårt, och väcker viktiga frågor om lojalitet och mod.

En bok som kan ge:

  • Mod att agera i svåra situationer.
  • En känsla av att bli sedd och förstådd, särskilt om du känner dig utanför.
  • Viktiga perspektiv på att vara en god vän och medmänniska.

Använd förenklade diskussionsfrågor för elever som behöver stöd, som ”Hur visar huvudpersonen mod i boken?” För de som vill ha utmaning, låt dem analysera relationerna i boken och hur lojalitet skildras i olika situationer.

8. Fula tjejer – Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson

Framsdian till Fula Tjejer där tre enkelt tecknade tjejer syns mot en rosa bakgrund.Med ett rappt språk och aktuella teman, som näthat och feminism, är Fula tjejer en viktig bok för dagens unga. Den är både spännande och tänkvärd och lyfter hur sociala medier påverkar vår vardag och självbild.

En bok som kan ge:

  • Ökad medvetenhet om sociala mediers påverkan på självbild.
  • Verktyg för att stå upp mot näthat.

För yngre eller läsovana elever kan ni jobba med korta utdrag och frågor som ”Hur påverkar sociala medier karaktärerna?” För mer avancerade elever kan ni diskutera feministiska teman och hur språket förstärker budskapet.

9. Skuggan över stenbänken – Maria Gripe

Framsidan till Skuggan över stenbänken. En målning av en flicka i vit klänning och vit hatt framför en stenbänk bland högra träd. I Bakgrunden står en kvinna i ljus klänning i hatt och tittar mot oss.Skuggan över stenbänken är en bok som tar upp de svårigheter en ung person kan möta när det gäller att förstå sin egen plats i världen. Den fokuserar på en ung tjej som måste hantera både sina egna känslor och en obehaglig, mystisk händelse som förändrar allt.

En bok som kan ge:

  • Reflektioner kring modet att konfrontera sina rädslor och problem.
  • En förståelse för hur mysterier och oavslutade frågor kan påverka oss.

Läsovana elever kan fokusera på bokens centrala känslomässiga utveckling, exempelvis huvudkaraktärens rädsla och de enkla scenerna som förmedlar grundläggande känslomässiga tillstånd.
För mer erfarna läsare kan boken användas för att analysera författarens sätt att skapa spänning och mysterium. De kan reflektera över hur Gripe använder miljön och karaktärernas relationer för att utforska frågor om identitet och ensamhet.

10. Brorsan är kung – Jenny Jägerfeld

Framsidan till Brorsan är kung. Vi ser underdelen av en person som hoppar med en skateboard mot en munter, ljusblå bakgrund.Med värme och humor skildrar Jenny Jägerfeld en historia som lyfter frågor om könsidentitet och acceptans. Boken är positiv, hoppfull och viktig för att skapa förståelse för allas rätt att vara sig själva.

En bok som kan ge:

  • Ökad förståelse för könsidentitet och mångfald.
  • En positiv och hoppfull berättelse om att vara sig själv.
  • Inspiration att stå upp för dig själv och andra.

För läsovana kan elever fokusera på specifika händelser, som när Måns avslöjar sin hemlighet, och använda frågor eller bilder för att underlätta förståelsen. Elever med god läsförmåga kan analysera hur humor och relationer används för att lyfta bokens teman om acceptans och att vara sig själv.

 

Så kan du använda böcker för högstadiet i undervisning

De här böckerna är utmärkta för att möta elever på olika läsnivåer. För läsovana elever fungerar högläsning, ljudböcker och gemensamma diskussioner bra, medan korta kapitel och spännande handling gör det lättare att komma in i texten. Böcker som Ett hål om dagen och En sekund i taget är extra tacksamma i det syftet.

För läsvana elever erbjuder böckerna teman för analys och reflektion. Låt eleverna dyka djupare i symbolik, samhällsfrågor och karaktärsutveckling, exempelvis i Hungerspelen och Den absolut sanna historien om mitt liv som halvtidsindian.

Skapa gärna nivåanpassade bokcirklar där elever får välja bok utifrån sina förutsättningar men ändå arbeta med gemensamma frågor kring teman som vänskap, identitet och samhällsfrågor. Det skapar en inkluderande och motiverande läsupplevelse för alla.